Tarta aromata cu caise

Va propun sa incercati aceasta tarta absolut delicioasa, care se face mai usor decat ati crede si care este o imbinare de gusturi si arome, de la gustul de unt din aluatul care se topeste in gura pana la aroma acrisoara si parfumata a caiselor din umplutura, tarta aceasta este o imbinare de arome, texturi si gusturi si va promit ca o sa va placa mult. 🙂

Ingrediente: (pentru o tava de 27 cm diametru)

  • 450 g faina
  • 200 g zahar tos alb
  • 3 oua
  • 200 g unt
  • un pliculet praf de copt
  • 40 g zahar brun
  • 14-18 caise (in functie de cat sunt de mari – eu am avut mari)
  • o lingurita scortisoara macinata
  • 2 esente vanilie
  • 2 linguri mari de amidon de porumb pentru prajituri
  • 6 linguri de lapte

Preparare:

Intr-un bol, cu ajutorul unui mixer, amestecam 2 oua cu zaharul alb si mixam pana cand compozitia este fluffy si zaharul nu se mai simte asa tare in ea. Adaugam untul care trebuie sa fie la temperatura camerei, taiat in cubulete, praful de copt si esenta si mixam pana cand ingredientele sunt bine amestecate.

Adaugam faina, treptat, iar spre final vom amesteca aluatul folosind o lingura de lemn, deoarece va fi mai greu sa il amestecam cu mixerul.

Vom obtine un aluat parfumat, cu o compozitie fina. Il transferam pe o folie alimentara si il impachetam bine. Il dam la frigider pentru aproximativ o ora.

Intre timp pregatim umplutura. Spalam si curatam caiselele de samburi si le taiem in felii.

Le punem intr-un bol. Separam albusul de galbenus la cel de-al-3-lea ou, albusul il punem peste caise iar galbenusul il punem intr-un castronel si il amestecam cu laptele. Tot peste caisele din bol, punem si zaharul brun, amidonul si scortisoara. Amestecam bine cu mana. Acoperim cu o folie alimentara si le dam la frigider.

Cand a trecut timpul pe care trebuie sa il stea aluatul nostru in frigider, il scoatem, pregatim un blat de lucru pe care il presaram bine cu faina. Pregatim o tava cu fund detasabil si ii punem la baza hartie de copt. Dam drumul la cuptor la 170 de grade, sa se incalzeasca. Impartim aluatul in 2 partie egale. Il mai framantam cu putina faina si mai adaugam putina apa daca ni se pare ca este prea sfaramicios, dupa care cu ajutorul unui sucitor il intindem bine in forma rotunda. Avem grija ca aluatul sa fie intins subtire, nu foarte gros. Din aceste cantitati, mie imi mai ramane mai mereu aluat, pe care il pastrez la congelator, pentru ca de regula ramane fix cat pentru o baza de tarta si il pot folosi in datile cand trebuie sa fac ceva rapid si bun. Daca nu vreti sa pastrati aluatul, surplusul il puteti arunca.

Transferam aluatul pe tava si punem umplutura de caise inauntru. Cea mai usoara metoda de transfer a aluatului de genul asta (care are tendinta sa fie un pic sfaramicios) este sa rulam usor de pe blat, aluatul pe suciotor si sa il derulam apoi pe tava pe care o vom folosi. Am descris aici mai in detaliu si cu fotografii procedeul de transfer al aluatului.

Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat, pe care o vom pune deasupra. Eu am ales sa ii fac niste decoratiuni, dar puteti lasa aluatul intreg, il intepati din loc in loc cu o furculita si e gata de cuptor. 🙂

Cand am terminat de ornat, cu ajutorul unei pensule de patiserie, ungem tarta cu amestecul de galbenus si lapte.

Dam tarta la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 35-40 de minute.

Tarta e delicioasa atat calda cat si rece si va fi un companion perfect pentru cafeaua voastra sau pentru ceai. Bineinteles ca mancata si singura, este la fel de minunata! Iar daca o impartiti cu cei dragi, devine si mai gustoasa 😉 . Asa ca eu zic sa dati o fuga pana in piata sau pana la magazin si sa luati ingredientele necesare, pentru ca tarta aceasta este un deliciu.

Sunt curioasa daca veti incerca reteta, sa imi spuneti cum v-a placut.  🙂

*Toate fotografiile si textele imi apartin. Reproducerea acestora, integrala sau partiala, fara acordul meu scris, se pedepseste conform legilor in vigoare ( Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. ) – Toate drepturile sunt rezervate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑