Castagnaccio – Tarta toscana cu faina de castane – Castagnaccio – Tuscan Chestnut Cake / Vegan

*English below (scroll at the bottom of the recipe – green background )👇 ⬇️ 👇

Am descoperit ca exista faina de castane. Cumva nu m-am gandit niciodata ca asa ceva exista 😀

Dar aparent exista si este foarte populara in anumite regiuni din Italia, unde exista diferite feluri de mancaruri si deserturi care o incorporeaza.

Asa ca am decis sa o incerc si dupa mai mult research, am ales sa fac Castagnaccio.

Castagnaccio este o prajitura cu faina de castane cu o istorie lungă, tipica regiunilor din centrul Italiei si in special Liguria si Toscana, Piemont și Emilia Romagna. Există unele versiuni si in Lazio si una chiar in insula franceza Corsica. Se pregateste in special in perioada de toamna, fiind o mancare/desert asociat cu acest anotimp.

Castanele au un conținut caloric ridicat (193 Kcal la 100 g) si sunt bogate in vitamine B, carbohidrati si saruri minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, calciu, clor și fier.

Este o prajitură densa, plata si este un fel de mancare oarecum neobisnuit prin faptul ca este un desert, dar nu unul foarte dulce, desi este făcut cu ingrediente – cum ar fi uleiul de masline, mugurii de pin si rozmarinul – care cel mai adesea sunt asociate cu mancarurile sarate. Ar putea fi descris mai bine ca o „paine semi-dulce”, desi parca nici asta nu e descrierea corecta. Pentru mine a fost un gust total nou, mi-a luat cateva imbucaturi sa ii constientizez toate subtilitatile si layerele de gust.

Tarta aceasta este foarte hranitoare și simplu de facut, asa ca va sfatuiesc sa o incercati si sa vedeti cum vă place! Este un desert vegetarian, vegan, fara gluten si fara lactoza si cu foarte putin zahar adaugat (la care puteti renunta de tot) ceea ce o face un desert alternativ excelent pentru cei cu restrictii alimentare.

Se servesc bucati mici, alaturi de ricotta sau mascarpone amestecata cu miere (in varianta vegana/vegetariana, doar cu miere sau sirop de agave/artar). Nu mancati bucati mari, gustul este foarte consistent si puternic si poate fi un pic prea mult, mai ales daca nu ati mai mancat ☺️

Faina de castane puteti gasi de cumparat online, la o cautare distanta pe Google. Am verificat si sunt multe magazine care o comercializeaza. Nu stiu daca se gaseste in magazinele fizice.

Ingrediente: (~14-16 portii – pentru o tava de 22 cm diamentru)

  • 200 g faina de castane
  • ~220 ml apa calduta
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • 50 g nuci (eu am avut pecan, puteti folosi si nuci clasice)
  • 50 g stafide
  • putina esenta de vanilie
  • 40 g muguri de pin
  • cateva fire de rozmarin proaspat
  • un pliculet zahar vanilat (~ 8-10 g)
  • un praf de sare
  • miere (sau sirop de agave/artar) si ricotta (sau mascarpone) – pentru servire

Preparare:

Stafidele se pun pentru 10 minute in apa calduta impreuna cu esenta de vanilie.

Cand au trecut 10 minute, se scurg bine.

Intr-un bol se pune faina, zaharul vanilat si sarea si se amesteca bine cu un tel.

Se adauga apa si uleiul si se amesteca pana la omogenizare. Daca aluatul vostru nu e destul de moale (trebuie sa aiba o consistenta ca de clatite, dar mai gros), mai adaugati un pic de apa.

Se adauga apoi jumatate din cantitatea de muguri de pin, jumatate din cantitatea de nuci, pe care le-am tocat grosier cu un cutit si stafidele bine scurse si se amesteca pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.

Pregatim o tava cu hartie de copt si transferam aluatul. Deasupra ornam cu restul de muguri de pin, restul de nuci si frunzulite de rozmarin.

Se incinge cuptorul la 170 de grade celsius si sa da la copt, pentru aproximativ 40 de minute sau pana cand pe suprafata tartei veti observa ca au aparut mici crapaturi.

Este cu siguranta un „dulce” inedit, pe care merita sa il incercati. Serviti bucatele caldute sau reci, impreuna cu ricotta amestecata cu miere.

English translation:

I discovered that chestnut flour is a thing. Somehow I never thought that such a thing existed 😀

But apparently it exists and is very popular in some regions of Italy, where there are different kinds of food and desserts that incorporate it.

So I decided to try it and after some research, I chose to make Castagnaccio.

Chestnuts have a high caloric content (193 Kcal per 100 g) and are rich in B vitamins, carbohydrates and mineral salts such as potassium, phosphorus, magnesium, sodium, calcium, chlorine and iron.

It’s a dense, flat cake and it’s an unusual dish – it’s a dessert, but not a very sweet one, although it’s made with ingredients – such as olive oil, pine nuts and rosemary – that most often are associated with salty foods. It could be better described as a „semi-sweet bread”, although that doesn’t seem to be the correct description either. It was a totally new taste for me, it took me a few bites to realise all its subtleties and layers of taste.

This tart is very nutritious and easy to make, so I advise you to try it and see how you like it! It is a vegetarian, vegan, gluten-free and lactose-free dessert, with a really small amount of added sugar (you can skip it completely if you want) making it an excellent alternative for those with dietary restrictions.

Topped with ricotta or mascarpone mixed with honey, serve it in small pieces (vegan/vegetarian version, only with honey or agave/maple syrup). Don’t eat big pieces, the taste is very consistent and strong and it can be a bit too much, especially if you haven’t eaten before ☺️

Ingredients: (~14-16 servings – for a 22 cm diameter pan)

  • 200 g chestnut flour
  • ~220 ml warm water
  • 3-4 tablespoons of olive oil
  • 50 g of nuts (I had pecans, you can also use walnuts)
  • 50 g raisins
  • a little vanilla essence
  • 40 g pine nuts
  • a few sprigs of fresh rosemary
  • ~8-10 g vanilla sugar
  • a pinch of salt
  • honey (or agave/maple syrup) and ricotta (or mascarpone) – for serving

Preparation:

Put the raisins in warm water for 10 minutes together with the vanilla essence.

When 10 minutes have passed, drain them well.

Put the flour, vanilla sugar and salt in a bowl and mix well with a whisk.

Add water and oil and mix until homogeneous. If your dough is not soft enough (it should have a pancake-like consistency, but thicker), add a little more water.

Then add: half of the amount of pine nuts, and half of the amount of walnuts that you chopped coarsely with a knife and well-drained raisins and mix until all the ingredients are well incorporated.

Prepare a tray with baking paper and transfer the dough. On top, decorate with the rest of the pine buds, the rest of the nuts and rosemary leaves.

Heat the oven to 170 degrees Celsius and bake it for about 40 minutes or until you notice small cracks appearing on the surface of the tart.

It is definitely a unique „sweet”, which is worth trying. Serve the pieces warm or cold, together with ricotta mixed with honey.

If you try the recipe, let me know how you liked it! 😊

Sunt curioasa daca veti incerca reteta, sa imi spuneti cum v-a placut. 🙂

*Toate fotografiile si textele imi apartin. Reproducerea acestora, integrala sau partiala, fara acordul meu scris, se pedepseste conform legilor in vigoare ( Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. ) – Toate drepturile sunt rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: