Socata

Socata…sau amintiri din copilarie. 🙂 Tatal meu facea la fiecare inceput de vara, intr-un borcan maaaaare, din care luam cu polonicul, ori de cate ori aveam pofta de ceva dulce sau de ceva gen „suc”. Cum in perioada aia oferta de sucuri nu era nicidecum cum este cea de acum din magazine (nu ca acum m-as ingramadi sa cumpar sucuri la pet – si nici voi nu ar trebui sa o faceti 😀 ) si cum la unele aspecte oamenii alegeau variante mai ok sau mai sanatoase – din necesitate sau obisnuinta, cred ca nu era familie sa nu profite de sezonul scurt de inflorire al socului, si sa nu faca o socata cinstita. 🙂 .

Asadar socata este o bautura sezoniera, de care zic sa ne bucuram din plin pentru ca este sanatoasa, usor de facut si naturala. Singura ei „buba” este ca are zahar, dar hei, puteti inlocui oricand zaharul cu miere, cu toate ca la cantitatea de apa folosita, raportat, zaharul este intr-o cantitate ok.

Ingrediente: (eu am avut 2 borcane de 3.5 l fiecare – deci 7 l in total)

  • 4 lamai
  • 12-14 buchetele flori de soc
  • 450 g zahar
  • apa

Preparare: Lamaile se spala bine bine cu un burete abraziv. Florile de soc se spala sub jet puternic de apa, insistand cat de mult, pentru a indeparta praful si eventual insecte de pe ele. Se scutura bine de apa. In borcanele spalate (sau in borcan – daca aveti unul mare, cum eu am avut 2, a trebuit sa impart toate cantitatile la 2), punem cate o lamaie taiata felii cat mai subtiri. Deasupra punem 200 g zahar si zeama stoarsa de la o alta lamaie. (2 lamai per borcan deci aproximatix 2 lamai la 3.5-4 l de apa si 200 g zahar).

Florilor le indepartam toata tija verde, taind de la baza de unde se separa buchetelele de flori.

Am impartit cantitatea de flori si le-am pus jumate-jumate in borcanele mele. Adaugam apa pana sus.

Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam bine bine pana cand zaharul este dizolvat de tot. Punem deasupra cate o farfurioara, pe post de capac.

Uitam de ele 4-5 zile pe terasa, balcon, la geam etc sau intr-un loc unde sa le ajunga soarele, pentru a ajuta fermentarea. 🙂

Dupa 4-5 zile, strecuram bautura intr-o sticla sau direct in pahare si o servim ca atare sau cu gheata.

Sunt curioasa daca veți încerca rețeta, sa imi ziceți cum v-a plăcut.  🙂

*Toate fotografiile si textele imi apartin. Reproducerea acestora, integrala sau partiala, fara acordul meu scris, se pedepseste conform legilor in vigoare ( Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. ) – Toate drepturile sunt rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: