


Tortul acesta imbina gusturi si texturi fine si aparte si este deosebit atat prin design cat si prin combinatia de ingrediente. Eu l-am pregatit pentru ziua de Paste, ca o alternativa la obisnuita pasca si obisnuitii cozonaci, pastrand totusi ingredientul de baza din pasca: branza de vaci. Pregatirea lui necesita cam 2 zile cu tot cu asamblare si decorare deci ar trebui daca va hotarati sa il faceti, sa tineti cont de asta. Tortul este compus din doua blaturi umede, cu gust intens de cocos, iar la mijloc are un cheescake delicios. Este acoperit cu o crema de branza si unt, cu gust subtil de vanilie, care completeaza intr-un tot unitar de gusturi intregul nostru tort. 🙂
Ingrediente blat:
- 300 g faina alba
- 2 pliculete praf de copt
- o esenta vanilie
- 120 g unt topit
- un varf de sare
- 250 g zahar
- 85 g ulei de cocos
- 5 albusuri
- un ou intreg
- 340 ml lapte de cocos
- 250 g fulgi de cocos

Amestecam intr-un bol toate ingredientele uscate. Separat, in alt bol, batem cu mixerul albusurile cu oul pana cand compozitia devine albicioasa. Adaugam apoi uleiul de cocos (care trebuie sa fie topit), untul topit, esenta de vanilie si laptele de cocos, amestecam bine si adaugam amestecul peste amestecul de ingrediente uscate. Mixam pana cand cand toate ingredientele sunt amestecate bine. Transferam aluatul astfel obtinut intr-o tava cu fund detasabil, pe care o dam la cuptorul preincalzit la 160 de grade, pt aproximativ 40-45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Cand este gata, dupa ce il lasam sa se raceasca, il scoatem din tava, taiem partea de sus care a crescut mai mult ca sa obtinem o suprafata plana si apoi taiem blatul in 2 parti egale, vom obtine astfel 2 blaturi. Le lasam deoparte.
Ingrediente cheescake:
- 700 g branza de vaci proaspata
- 1 cana medie de zahar
- 2 oua
- 80ml smantana lichida sau frisca
- o esenta vanilie
- 2 linguri ulei de cocos

Intr-un bol, se mixeaza branza pana cand devine fina si aerata. Se adauga ouale, pe rand. Se adauga zaharul, se mixeaza in continuare, se adauga frisca lichida, uleiul de cocos si esenta si se mixeaza cateva minute la viteza medie pana cand obtinem o compozitie fina si fluffy. Se transfera intr-o tava cu fund detasabil pe care am pus niste hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade, pt aproximativ 45 minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca peste noapte in frigider pana a2a zi cand vom asambla tortul. (va fi destul de greu de manevrat pentru ca are tendinta sa fie sfaramicios, de asta avem nevoie de el cat mai rece – puteti sa il dati si la congelator 30 de minute inainte de a-l asambla).

Ingrediente crema topping:.
- 150 g zahar pudra
- 300 g branza proaspata
- 200 g unt moale
- o esenta vanilie

Untul trebuie sa fie moale (nu fierbinte). Se mixeaza impreuna branza cu zaharul folosind mixerul la viteza medie-mare, pana cand textura branzei nu se mai simte si avem o crema cu textura de smantana. Se adauga esenta de vanilie si untul si se mixeaza din nou cateva minute pana cand obtinem o crema legata, fina si care are consistenta. Se transfera intr-un vas si se da si ea la frigider peste noapte.
A2a zi, asamblam tortul dupa cum urmeaza:
Pe suportul de tort (sau pe platoul pe care vom avea tortul) punem unul din blaturi, il ungem cu un strat subtire de crema, adaugam cheescake-ul peste, ungem iar un strat subtire de crema, adaugam al2lea blat. Cu restul de crema acoperim cat mai bine toata suprafata tortului, impartind si punand cat mai uniform crema pe tort.

Dupa ce am intins bine crema pe toata suprafata tortului si am nivelat, presaram nuca de cocos rasa. Curatam suportul de eventuale resturi de crema si cocos ras.

Tortul astfel obtinut il dam la frigider. Intre timp preparam caramelul pentru decor.
Ingrediente caramel pentru decor:
- o cana zahar
- aceeasi cana o folosim pentru a pune o cana de apa
Intr-o oala cu fund gros, punem apa impreuna cu zaharul si o lasam la „scazut”. Amestecam din cand in cand si trebuie sa acordam atentie mai sporita spre finalul procedeului, ca sa nu ardem caramelul. Tot procedeul dureaza aproximativ 15-20 minute, asa ca aveti rabdare. 🙂
Va rog nu faceti caramelul topind direct zaharul in oala fara apa, chiar daca dureaza mai putin nu este la fel gustos si mai ales nu este la fel de sanatos pentru voi, deoarece zaharul se va arde nu se va carameliza, rezultand ceva nu foarte sanatos.

Cand a ajuns la culoarea si la consistenta dorita, turnam si intindem bine caramelul, pe o hartie de copt pe care am pregatit-o in prealabil pe o tava de copt. Cand s-a racit, cu ajutorul unui ciocanel sau pur si simplu luand hartia si trantind-o pe tava, obtinem niste „cioburi” de caramel pe care le vom folosi sa ornam torul.

Ingrediente pentru ornat:
- „cioburi” de caramel
- flori comestibile
Infigem „cioburile” de caramel in partea superioara a tortului si decoram si laterala tortului tot asa. Cu ajutorul unei scobitori, facem cate o gaura in fiecare loc unde vrem sa infigem cate o floricica comestibila, pentru a facilita procedeul de infigere a florilor si a nu le rupe tulpinile.

Decoram astfel tortul pe toata suprafata.


Tortul acesta a fost creat pentru zilele de Paste insa este ideal si in zilele calde de vara, datorita texturii lui usoare, dar si pentru petrecerea de Craciun, Revelion sau orice alta zi de sarbatoare din viata voastra. Este un tort fin, racoros, care va va incanta cu aroma de cocos si vanilie. Daca doriti, puteti renunta la decor si il puteti lasa simplu, alb. Sau puteti sa il decorati dupa bunul vostru plac, oricum ar fi, imaginatia este singura limita. 🙂
Va recomand sa serviti tortul in ziua in care l-ati decorat, deoarece florile naturale nu tin foarte mult pe el.






Sunt curioasa daca veți încerca rețeta, sa imi ziceți cum v-a plăcut.
*Toate fotografiile si textele imi apartin. Reproducerea acestora, integrala sau partiala, fara acordul meu scris, se pedepseste conform legilor in vigoare ( Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. ) – Toate drepturile sunt rezervate.